In 2015 exposeerde fotografe Carolien Sikkenk voor het eerst met haar fotoserie BOLD. Haar foto’s van vrouwen die door ziekte kaal zijn geworden hadden zoveel impact op mensen, dat dit haar inspireerde voor een vervolg. We spreken met Carolien over haar foto’s en de impact daarvan.

Wat inspireerde je om de serie te maken?
“Mijn zus heeft een haarwerkzaak en helpt vrouwen die kaal worden of al zijn. Deze vrouwen zijn vaak intens verdrietig. Na een gesprek met mijn zus hierover, wilde ik juist deze vrouwen in hun kracht zetten. Als het haar wegvalt komt er namelijk een andere schoonheid naar voren. De ronding van het hoofd, karakteristieke gelaatskenmerken of sprekende ogen. Pure schoonheid en lef. In die kracht heb ik hen gefotografeerd voor de serie.”

Je eerste expositie en het bijbehorende boek waren een groot succes. Nu komt er een vervolg waarvoor je nog eens 15 vrouwen portretteerde. Wat deed het maken van de foto’s met de vrouwen?
“De meeste dames zaten nog midden in het ziekteproces. Dat is lichamelijk en geestelijk moeilijk. Daarnaast zijn ze door hun ziekte kwetsbaar en door het wegvallen van het haar worden ze nog kwetsbaarder. Toch merkte ik dat als de dames voor mijn camera stonden, ze het fijn vonden om zich even niet ziek te voelen. Ze werden gezien, in hun kracht gefotografeerd en bij het zien van het resultaat waren ze vaak aangenaam verrast door hun eigen schoonheid. Ook verdwijnt de humor niet zomaar en werd er ook veel gelachen. Zo kwamen tijdens de fotosessies beide kanten van het ziekteproces voorbij. Juist die golfbeweging van het leven hield hun soms een spiegel voor: wisselende emoties horen erbij.”

Wat is het verschil van de nieuwe serie portretten met de eerste serie?
“In de nieuwe serie wordt die golfbeweging nog meer naar voren gebracht. Gekkigheid, traantjes, stoere blikken of juist blikken van hoop. Daarnaast wilde ik de kracht van lichaamstaal tonen. In de eerste serie was daar maar één foto van, maar die inspireerde me om dat nu verder uit te werken. Verder komen er in de nieuwe serie ook naasten van de vrouwen op de foto’s. Bijvoorbeeld één vrouw staat op de foto met haar baby van zes weken. Tijdens haar zwangerschap bleek zij kanker te hebben en moest zij een chemokuur ondergaan. Dit kindje was zo verbonden met haar proces, dat het niet kon ontbreken op de foto.”

Benieuwd naar meer werk van Carolien? Kijk op PNOexpo, ga naar de website of kom van 25 juni tot en met 21 juli naar Expo Bold in de Grote Kerk in Naarden.

Het fotoboek BOLD is verkrijgbaar bij de tentoonstelling of te bestellen via de website www.expo-bold.com.


Reageren