Op haar 10e hield beeldend kunstenaar Meike van Riel haar eerste expositie. Op de zolderkamer van haar ouderlijk huis had ze haar werk tentoongesteld en mocht de hele buurt komen kijken. De liefde voor de beeldende kunst zat er vroeg in en sindsdien heeft zij een hele ontwikkeling meegemaakt.

Je bent van vele markten thuis: je schildert, tekent, maakt beelden en fotografeert, maar hebt ook een dichtbundel uitgegeven. Hoe is die diversiteit ontstaan?
“Als kind tekende ik al, maar toen ik echt besloot er voor te gaan heb ik aan een kunstschilder advies gevraagd, schilderspullen gekocht en ben gaan schilderen. Ik begon met acrylverf en heb mij de eerste jaren alleen daar op toe gelegd. Ik wilde eerst mijn draai vinden in de basis en mijn eigen stijl te ontwikkelen. Toen ik dat na zeven jaar voor mijn gevoel had bereikt ben ik met ander materiaal gaan werken. Mijn volgende stap was olieverf en vanuit daar ben ik gaan verbreden.
Het dichten is eigenlijk langzaam parallel meegegroeid met de beeldende kunst. Ook hierin wilde ik me eerst ontwikkelen. Mijn gedichten werden steeds meer metaforisch, tot het punt dat ik het zelf ook echt gedichten kon noemen en het wilde uitbrengen.
Alle kunstvormen die ik uitoefen versterken elkaar of voegen iets bij het andere toe. Doordat ik vanuit verschillende kanten kijk - op papier of in 3D of in woorden - kan je met een werk weer verder komen. Het is net zoals het tekenen van modellen: je leert goed kijken vanuit andere hoeken. Het geeft mij verbreding en nieuwe invalshoeken.”

PNOexpo | Natural Green door Meike van Riel

Je bent ooit begonnen met het intuïtief schilderen, maar kiest nu steeds meer voor een concept. Kan je uitleggen hoe deze ontwikkeling is gekomen?
“Ik heb mijzelf het vak geleerd door te experimenteren en door lessen te volgen bij ervaren kunstenaars. Ik had naar de kunstacademie kunnen gaan, maar koos ervoor om vast te houden aan mijn eigen stijl. Door gesprekken met kunstenaar Paul Balk ontstond bij mij meer bewustwording. Hij stelde me kritische vragen over het waarom van keuzes en kleurgebruik. Door die gesprekken ontwikkelde ik het conceptueel denken. Ik werk nu veel vanuit thema’s, zoals landschappen en met wit als metafoor voor de essentie.”

PNOexpo | Nr. 20 door Meike van Riel

Heb je tips voor beginnende kunstenaars?
“Beginnen met kunst maken is een heel proces. Je hoeft niet meteen naar de buitenwereld te gaan. Komt of vind je een mogelijkheid, vraag jezelf dan ook goed af: ‘Wil ik al wel exposeren?’ Doe dat pas als jij er aan toe bent en ga dan op zoek naar galeries, websites of andere expositiemogelijkheden. Ik gebruik bijvoorbeeld één dagdeel per week om zelf te zoeken naar galeries en het structureel bij houden van mijn relaties. Daar moet je echt aan werken. Nu verkoop ik via een online galerie mijn werk zelfs in de VS en Engeland en is mijn werk verschenen in een catalogus, die wordt verkocht bij een museum in New York.”

PNOexpo | Inkt door Meike van Riel

Waar ben je op dit moment mee bezig?
“Nu werk ik aan een serie inktpentekeningen met daarin nieuwe materialen, zoals linosnedes en verschillende materialen. Dit wordt het concept voor een expositie die ik wil houden. Ik exposeer regelmatig in verschillende galeries, onder andere in Nederland en in Italië.”

Benieuwd naar meer werk van Meike? Kijk op PNOexpo of ga naar haar website.


Reageren