Eerder dit jaar reisde Wichert van Engelen af naar Zweden. Hij bracht er twee beelden naar toe: een schaatser en een langlaufer. Waarom? “Omdat ze daar thuis hoorden tussen het sneeuw en ijs”, aldus Wichert. We spreken met hem over zijn bijzondere beelden van staal.

Wat kenmerkt jouw werk?
“Wat ik probeer is het contrast tussen het harde staal en het figuratieve zichtbaar te maken en de beweging in het harde materiaal te bevriezen. Dit geeft mijn beelden een zekere mate van luchtigheid. Op de middelbare school zag ik tijdens de tekenles al in dat ik met relatief eenvoudige middelen iets geheel nieuws kan creëren. Dit doe ik nu met het staal en ijzer.”

PNOexpo - Wichert van Engelen Hogerop

Hoe zou jij jezelf als kunstenaar omschrijven?
“Ik ben een techneut die enerzijds beeldjes maakt en anderzijds continu experimenteert. Omdat ik graag fysiek bezig wilde zijn en met mijn handen wilde werken, ben ik een lasopleiding gaan doen. Ik heb daar de vaardigheden van het lassen geleerd, maar blijf mijzelf uitdagen door nieuwe technieken toe te blijven passen. Zo heb ik recent een smeedcursus gedaan om weer op een andere manier het staal te bewerken.”

Hoe ga je te werk bij het creëren van nieuwe beelden?
“Ik werk vooral incrementeel: mijn werk groeit gaande het proces. Mijn inspiratie komt uit het staal zelf en de manier waarop het gevormd is of hoe mijn blik erop valt bepaalt wat ik ervan maak. Zo zag ik laatst een aantal staalplaten op elkaar liggen, die mij deden denken aan schotsen ijs rondom een wak. Ik ben nu van plan om hier een beeld van te maken van een schaatser die uit een wak klimt. Maar soms is mijn werk ook puur praktisch. Wanneer ik een nieuw tafeltje in de tuin nodig heb, maar ik er zelf eentje van staal. Zo heb ik ook een vuurkorf gemaakt voor een studentenclub, die er eentje nodig had voor een weekendje weg.”

PNOexpo - Wichert van Engelen Bol vuurkorf

Heb je tips voor toekomstige kunstenaars?
“De meeste kunstenaars weten dit wel, maar je moet je materiaal blijven voelen. Helemaal bij het lassen is dit zo. Je verhit je staal tot het vervloeit. Als je dat niet goed doet en niet voelt wanneer het smelt, krijg je lelijke bobbels. Tijdens de opleiding kwam ik soms direct uit mijn werk en het eerste half uur was het dan niets. Vaak door het gehaast en de stress. Pas als ik even afstand nam en dacht ‘Waar was ik mee bezig?’ kwam het gevoel terug. Bij staal blijft het gevoel van het materiaal fascinerend: in een fractie van een seconde gaat het namelijk van vloeibaar tot keihard.”

Waar ben je het meest trots op?
“Ik was erg trots toen een aantal schaatsers over een van mijn schaatsbeelden zei: “Dat is exact hoe iemand door de bocht gaat.” Die houding is namelijk tamelijk ingewikkeld en dan is het mooi dat ik dat dan goed heb weten te vangen. Ik wil graag met mijn werk plezier overdragen en een kleine glimlach bij de kijker ontlokken.”

PNOexpo - Wichert van Engelen Summertime

Bekijk al het werk van Wichert van Engelen op PNOexpo of op Frozensteel.nl.


Reageren