Pop Brunswick is het alter ego van Daniëlle Pijpers. Ze maakt dance muziek met een knipoog naar de Roaring Twenties. Ook het gevoel van de jaren ’80 komt erin terug. Het motto van Pop Bunswick: drum, dream & dance! PNOexpo interviewde haar over het maken van muziek, haar idolen en haar plannen voor de toekomst.

Hoe kwam je erbij om deze vorm van muziek te maken?
Toen ik in verwachting was van mijn dochter moest ik tijdelijk stoppen met drummen. Om toch met muziek bezig te zijn heb ik de hartslag van onze dochter, van de echo, gesampled en er een beat onder gezet. We maakten er een website bij en een soort countdown tot de geboorte. Urenlang zat ik het liedje van de hartslag bij te werken. Dat was zo leuk om te doen. Ik kreeg vooral de smaak te pakken met Ableton, het muziekprogramma waarmee ik werkte. Ik had eerder wel eens wat hobby-achtig muziekdeuntjes gemaakt, maar dit was het echte werk. Beetje bij beetje leerde ik Ableton kennen en een begin was gemaakt.

Mijn vriend noemde me in die tijd ook wel eens Popje Brunswijck, zonder echt een idee erachter. Hij zag in mij een personage uit de jaren ’20. Niet dat ik mij als een ‘flapper’ kleedde of daar heel erg mee bezig was, maar ik voel me wel ontzettend aangetrokken tot die periode, het interbellum. De periode tussen de twee wereldoorlogen is ontzettend boeiend. De sfeer, de kunstuitingen en het is natuurlijk een periode waarin vrouwen zich vrijer gingen gedragen.

Tijdens mijn zwangerschap begon ik dus te experimenteren met elektronische muziek, met eigen drumsamples, maar ook al heel snel met op de computer ingespeelde beats. Alles wat ik eerder niet kon spelen maar wel in mijn hoofd zat kon ik nu produceren.


Wie zijn je inspiratiebronnen?
Vroeger waren dat allemaal ‘oudere’ voorbeelden. Naast veel drummers was ik fan van Madonna en Blondie. Maar ook van Liza Minelli. Wat een entertainer. Nu op mijn veertigste kijk ik ook met veel plezier naar jonge bands die moeiteloos live spel met electro combineren. Van alle hedendaagse zangeressen ben ik toch het meest onder de indruk van Pink met haar super sterke stem en performance. En ik ben ook fan van Daan Roosegaarde. Zo ontzettend veel talent.

Waarom koos je voor het alter ego Pop Brunswick? En waar staat die naam voor?
Pop Brunswick was dus de naam die mijn vriend gebruikte. Hij verzint wel vaker namen, vooral bij spelletjes met zijn kinderen. Zo heeft hij bijvoorbeeld tante Loki in het leven geroepen. Dat is een vork die helpt onze dochter met eten. Van Pop Brunswijck heb ik Pop Brunswick gemaakt, want het moest natuurlijk wel internationaal klinken. Ik vond het helemaal passen. Pop betekent populaire (hedendaagse) muziek, en is het genre waarmee ik groot ben geworden. Brunswick heeft tegelijkertijd iets ouds en iets nieuws. Iets Europees en Amerikaans. Dat past bij mijn idee van de jaren ’20.

Pop Brunswick is een afgebakend concept. Dat geeft me tegelijkertijd de vrijheid om onder mijn eigen naam of een andere naam – bijvoorbeeld Drs Pepper – weer heel andere muziek te maken.

Wat is het mooiste compliment dat je ooit hebt gekregen?
Dat ik een vette beat kan neerzetten. Of nog beter, van een bevriende gitariste: “Danielle kan echt liedjes spelen.”

Heb je plannen om je muziek onder de aandacht te brengen bij een nog groter publiek?
Jazeker. Naast mijn ‘gewone’ baan en mijn gezin werk ik iedere dag aan mijn muziek en het promoten daarvan, onder andere via social media. Binnenkort ga ik ook het podium op. Ik maak kleine stapjes, soms mag het wel iets sneller. Hulp daarbij is natuurlijk altijd welkom…

Welke exposant op PNOexpo is jou nog verder opgevallen?
Ik zag de foto’s van Thomas van Galen op PNOexpo. Ik vind fotografie een wonderlijk vak. Nog meer dan bij schrijven geldt dat iedereen een foto kan maken. Maar het vak verstaan… dat is echt een ander verhaal.

Eerst zag ik de foto’s van Thomas van D-Day. Die vond ik wel oké, maar ik werd vooral getrokken door het verhaal erachter. De foto’s van de Nederlandse landschappen... Wow, die zijn echt prachtig. Echt zo mooi en zo fijn dat hij het Nederlandse landschap waardeert.


Reageren