Lotte van der Zanden | PNO Expo

Dromerige sfeer, zachte pasteltinten en vrolijke mensen? Dan bladert u vast door een album met foto’s van Lotte van der Zanden. Haar bruilofts- en portretfotografie is te herkennen uit duizenden. Lotte’s carrière als fotograaf heeft het afgelopen jaar een vlucht genomen: wat begon als een hobby ‘voor erbij’ is inmiddels ‘serious business’ te noemen. In het hoogseizoen reist ze het hele land door met maar één missie: mooiste dagen nóg mooier vastleggen. En of dat lukt. Met 'Lott's' verheft deze dame bruiloftsfotografie tot ware kunst. Ze vertelt ons hoe.

Hoe zou je jezelf als fotograaf omschrijven? 

Als fotograaf ben ik ervan overtuigd dat alles en iedereen, oók de meest simpele dingen, mooi vastgelegd kunnen worden. Mensen zeggen wel eens dat ze niet mooi op foto's kunnen staan. Dat geloof ik dus niet. Verder ben ik een enorme dromer. Maar een ontzettend perfectionistische. Voor mij is het contact met de persoon voor mijn camera minstens zo belangrijk als het fotograferen zelf. Ik doe er alles aan om diegene op het gemak te stellen en kijk niet alleen maar luister ook goed naar wie ik voor me heb.

Wat is voor jou de reden geweest om je vooral de richten op bruiloftsfotografie?

Om eerlijk te zijn had ik er nooit aan gedacht om een bruiloft te fotograferen, totdat ik de eerste aanvraag kreeg. Na enige twijfel (want ja, zo'n eerste bruiloft is wel heel erg spannend) heb ik besloten om uit m'n comfort zone te stappen en ervoor te gaan. Ik merkte hoe bijzonder het is om er op zo'n belangrijke dag bij te zijn en alles van zo dichtbij mee te mogen maken. Ik was verkocht en besloot me meer in bruiloftsfotografie te gaan verdiepen. Ik krijg steeds meer aanvragen en in het hoogseizoen reis ik van de ene naar de andere trouwerij.

Lotte van der Zanden | PNO Expo

Naast je werk als fotograaf heb je nog een fulltime baan. Hoe ben je het fotografie vak in gerold? 

Na het afronden van mijn opleiding ICT & Media Design kon ik alle tijd steken in mijn eigen bedrijf voor grafisch ontwerp en webdesign. Vooral bij dat laatste kwam er steeds meer vraag naar fotografie. Ik besloot me dit eigen te maken en het als extra service aan te bieden. Toen de reacties daarop heel positief waren, kreeg ik de smaak te pakken. Vrienden en familie zijn regelmatig opgetrommeld om model te staan voor mijn 'test shoots'.  

Wat is typerend voor jouw werk? Waar kunnen we een echte 'Lott's' aan herkennen?

Ik krijg vaak te horen dat mensen mijn werk herkennen aan de zachte en heldere kleuren die ik gebruik in mijn foto's. Super leuk, want dat is precies mijn doel: om de sfeer van het moment te vangen en te voorzien van de juiste kleuren en compositie.  

Lotte van der Zanden | PNO Expo

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Ik kan uren verdwalen op Pinterest. Ook maak ik regelmatig sfeer-moodboards en blader ik door de fotografieboeken die in mijn boekenkast staan. Daarnaast haal ik mijn inspiratie uit alledaagse dingen door er net even anders naar te kijken. Tijdens een treinreis bijvoorbeeld kan ik uren naar buiten turen en wel 100 mooie fotoplekjes spotten.

Welke bruiloft staat er boven aan jouw bucketlist als fotograaf?

Een bruiloft in het buitenland lijkt me echt super! Een totaal andere omgeving en cultuur geeft zo’n dag een totaal andere dimensie. Niet zo lang geleden reisde ik voor een aantal ‘normale’ shoots naar Parijs, Marseille en de Ardennen. Onvergetelijke fotomomenten!

Wat is jouw droom als fotograaf?

Er valt nog zoveel te leren op fotografiegebied. En met mijn perfectionisme kunnen dingen altijd beter. Ik hoop dat ik nog heel veel jaren kan leren en in de toekomst zo goed ben dat ik anderen kan inspireren. Zoals andere fotografen dat nu bij mij doen.

Heb je een tip voor fotografen in de dop?

Leer van de foto's die je mooi vindt en je inspireren. Neem de tijd om er goed naar te kijken en vraag je af: waarom vind je ze zo mooi? Komt het door het lichtgebruik, de compositie? Of de houding van de personen op de foto? Pas die lessen vervolgens toe in je eigen fotografie.

Bekijk alle projecten van Lotte van der Zanden op PNOexpo of bezoek de website van Lott's.

Lotte van der Zanden | PNO Expo


Reageren